Basenji's in Nederland

In 1953 werden de eerste twee Basenji’s geïmporteerd vanuit Engeland door Jonkheer Van Sandbergh uit Wassenaar. Dit was de rood/witte reu Orange Pip of The Congo (Black Jinn of The Congo x Cocktail of The Congo) geboren 20-1-1952 en gefokt door mrs. Veronica Tudor-Williams en mr. En mrs. H. Keegan. Het 2e hondje was een rood/witte teefje Mintoes of The Congo (Ch. Alderney of Thomastown x Ch. Mint Julep of The Congo) geboren 21-12-1951, ook gefokt door mrs. Veronica Tudor-Williams.

 

Op 7-1-1954 fokte C.Sandbergh- de Vlieger het eerste nestje Basenji’s onder de kennelnaam v.d. Vrije Blick te weten vier rood/witte teefjes uit de beide bovenstaande importhonden.

Deze combinatie werd herhaald met de geboorte van vijf rood/witte pups te weten twee reutjes en drie teefjes op 27-11-1954.


Orange Pip of The Congo behaalde de titel Winner 1954 en het teefje Mintoes of The Congo werd Jeugdwinster 1953 en Winster 1954.

In 1955 importeerde Jonkheer Van Sandbergh de tri-colour reu Black Fly of The Congo (Piccolo of The Congo x Ch. Petal of The Congo) geboren 10-12-1954 van fokster mrs. Veronica Tudor-Williams. Deze import resulteerde in een nestje dat geboren werd op 19-12-1955 ondernaam v.d. Vrije Blick Basenji’s. Dit nest bestond uit één reu en vijf teven alle rood/wit met als moederhond Amba v.d. Vrije Blick.

 

1956 laat zien kennel v. Bongoland van mevr. A.  Kempers-Martens en eveneens in 1956 fokte W. Wijnvoord een nestje, maar deze bezat geen kennelnaam.

 

In 1957 fokte W. Sillem onder de kennelnaam v.d. Verklikker een nest uit de combinatie Bellpip v.d. Vrije Blick x Chiquitta v.d. Vrije Blick, deze zelfde combinatie herhaalde hij in 1958.

 

Ook in 1958 kennel van de Groenzijl van mej. M. Tissing. 1961 bracht de kennel van de Fronsel van Jongsma.

In 1974 fokten Lt. En mrs. William B. Wood onder de kennelnaam Kachina twee nestjes met de in 1973 geïmporteerde reu Hengist of Hounsmark en de import teven Lionslair Fula Black cap of The Congo en Erme Dancing Pony.

 

Kennel van het Leurse Bos van T. Fokker- Brouwer fokte in 1975 drie nestjes.


Mevrouw Erna de Reus 

In 1976 was er het eerste Basiateck’s nestje van mevr. Erna de Reus uit de combinatie van Hengist of Houndsmark x Riviana Rasjilah. Mevr. De Reus is van groot belang geweest voor de populatie van de Basenji in Nederland. Meer dan 25 jaar heeft zij hart en ziel gegeven aan dit ras. Ook in het buitenland is mevr. De Reus geen onbekende in de Basenjiwereld.

In 1972 importeerde zij haar eerste twee Basenji’s uit Engeland, dit waren Fula Kenge of The Congo (reu) en Fula Furore of The Congo (teef). Met deze twee honden verscheen mevr. De Reus op vele tentoonstellingen, maar ze zijn niet gebruikt voor de fokkerij.

In 1975 importeerde ze weer twee Basenji’s uit Engeland te weten Riviana Gold Fula of The Congo (reu) en Riviana Rasjilah (teef).   Nadat deze twee honden vele tentoonstellingen gelopen hadden en allebei nationaal en internationaal kampioen werden, zijn zij gebruikt voor de fok. Riviana Rasjilah is daardoor dan ook de stammoeder van alle Basiateck’s Basenji’s.

Het vlaggeschip van de Basiateck’s kennel is echter jarenlang de teef Basiateck’s Bemba geweest, een zeer fraaie teef, die voor de nodige nazaten heeft gezorgd en op tentoonstellingen een zeer geliefde hond was. Met het eerste Basiateck’s Basenji nest in 1976 heeft mevr. De Reus thans twintig nesten op haar naam staan en was zij 25 jaar zeer regelmatig te zien op tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Het resultaat hiervan was dat ze in eigen bezit 11 kampioenen heeft gehad. Ook de nazaten in ander bezit hebben de nodige titels behaald.

 

 

In 1978 bracht Van Tilburg Roem van G. Wagener v. Puijenbroek in beeld en in 1979 kwam de Stille Sprinter van J. Wassenaar erbij en Van Marconi’s Hof van C. Hartgers. In 1980 volgde De Perbablo van J. Willemsen en in 1983 kwam van fokster E. Takx- de Vos de kennel Van de Zuidvlietweide erbij. 1985 bracht ons naar Van Fulas Beauty. In 1989 een nieuwe kennelnaam Van de Stille Jager van dhr. H. Schippers en in 1990 fokte L. van Nieuwmegen haar eerste nestje onder kennelnaam The Dogs of Joy.

 

In 1993 wederom een nieuwe kennelnaam en wel ”Abotere’s” van mevr. J. Gielisse, zij importeerde Basenji’s vanuit verschillende delen van de wereld en heeft hiermee vele successen behaald. Mevr. J. Gielisse is een van de mensen geweest die zich hard gemaakt hebben om de brindle kleur erkend te krijgen. Dit succes kwam (pas) in 2000.

 

In 1994 fokt dhr. O. Zeypveld zijn eerste nest onder de kennelnaam ”of the Two Choices”.

In 1998 heeft mevr. J. Brookman haar eerste nestje onder de kennelnaam ”From the Headwaters”.


Een jaar daarna komen we onder kennelnaam ”Oelan Oede” het eerste Basenji nestje van dhr. J.v.d. Stelt tegen. Hij heeft, na het overlijden van mevr. J. Gielisse haar kennelnaam "Abotere's" mogen overnemen.


Mevr. H. Bijker heeft in 2000 haar eerste nestje onder de kennelnaam ”African Mystery’s”.

In 2001 zijn er twee nieuwe kennelnamen of the Silent Path van Dhr. F. Leemeijer en Two of a Kind’s van Dhr. D. Span.

In 2003 heeft Mevr. M. Felix haar eerste nest onder de kennelnaam v. Oxymoron. In 2005 heeft Dhr. M. v.d. Heuvel zijn eerste nest gefokt onder de kennelnaam Toka Kilima.


Inmiddels zijn Basenji's niet meer weg te denken in Nederland. Er volgden diverse fokkers, variërend van hobbymatig tot showfanatiekelingen. 


In 2014 werd een nest geboren bij kennel Suaralayn, de reu was een uit Democratische Republiek Congo reu die woonachtig is in de Verenigde Staten. Door het gebruik van 'puur' Afrikaanse bloedlijnen blijft de populatie (na zorgvuldig testen) gezond.


 Door de komst van social media is het makkelijker contact leggen met fokkers in binnen- en buitenland. Hierdoor is het importeren van honden ook makkelijker geworden, met als gevolg dat er diversiteit in de genenpoel blijft.