Voortplanting van een Basenji

VOORTPLANTING VAN DE BASENJI

Wat komt er allemaal kijken bij het fokken van zo’n leuk en bovenal gezond nestje puppy’s?
Veel mensen willen graag één of meerdere keren een nest met puppy’s. Hier komt echter meer bij kijken dan de meeste mensen in eerste instantie denken. Allereerst is het belangrijk om van tevoren goed te bedenken of je het wel echt wilt en goed ingelicht bent over wat er allemaal bij komt kijken. Voordat de puppy’s er zijn gaat er nog een heleboel aan vooraf.


Het is belangrijk om te weten dat een nest met puppy’s een hele verantwoordelijkheid is. Eigenlijk is het alleen mogelijk als er iemand in het gezin is die er 100% voor wil gaan. Bedenk ook altijd dat er een kans bestaat op erfelijke afwijkingen dus heeft de teef of de reu een aandoening waarvan u niet zeker bent of dit erfelijk kan zijn raadpleeg dan uw dierenarts. Voordat er puppy’s zijn, zal de teef eerst drachtig moeten worden en voordat ze drachtig is moet er eerst een dekking plaats vinden, kortom een hoop werk.


De eerste loopsheid is meestal tussen de acht en twaalf maanden. Daarna wordt de teef maar één keer per jaar loops, dit is vaak in de periode van september tot november. 


Bij het maken van de oudercombinatie is het belangrijk dat er gekeken wordt naar de gezondheidstesten, karaktereigenschappen en rasstandaard om zorg te dragen dat de ouderdieren elkaar versterken en een toevoeging zijn voor de genenpoel in Nederland en België.

De partner voor uw fokdier is vaak geen makkelijke keuze. De geschikte reu woont meestal niet ‘om de hoek’ en is niet het vaste speelkameraadje. Zowel de teef als de reu moeten diverse gezondheidsonderzoeken ondergaan, welke dit exact zijn kan je terugvinden in het Verenigings Fokreglement.


Wanneer kun je met de teef gaan dekken?

Het is verstandig om te wachten tot de teef in ieder geval fysiek en mentaal uitgegroeid is. Wil men niet dekken dan is het over het algemeen raadzaam om de teef te laten steriliseren. Er bestaat bij sommige mensen nog steeds het misverstand dat het beter is voor een teefje om een nestje te krijgen. Ook hoeft een teef niet loops geweest te zijn voordat ze gesteriliseerd kan worden. Er zijn meerdere redenen te noemen, naast het niet meer loops worden, om de hond te laten steriliseren. Des te eerder de teef wordt gesteriliseerd des te kleiner is de kans op melkkliertumoren. Als men nu toch een nestje wil en alle voorbereidingen zijn getroffen, wanneer moet de teef dan gedekt worden.


Tijdens de loopsheid is een teef maar een bepaalde periode echt vruchtbaar. Veel reuen weten wanneer deze periode daar is. Meestal is er niet permanent een reu aanwezig en bovendien kunnen vooral onervaren teven erg gemeen ten opzichte van de reu zijn. Meestal ligt het moment van dekken tussen de negende en twaalfde dag na het begin van de loopsheid. Sommige teven zijn echter al zover op dag 6 of pas op dag 22. Er zijn fokkers die weten (of denken te weten) wanneer hun teef zover is. Het is echter wel zo dat maar een zeer klein percentage teven telkens op dezelfde dag vruchtbaar is. Wil men meer zekerheid dan kan men door middel van een hormoonbepaling in het bloed het juiste tijdstip laten bepalen. De dierenarts neemt dan een beetje bloed af en kan dan aan de hand van de uitslag bepalen wanneer het beste tijdstip is. Er zijn verschillende soorten testen waarvan de een ook weer betrouwbaarder is dan de andere maar het voert te ver om daar over uit te wijden.


De juiste reu…

Ruim voor de loopsheid van de teef begint de zoektocht naar de juiste reu. De juiste reu vindt men door bijvoorbeeld op shows goed rond te kijken, online informatie te zoeken en/of bevriende fokkers. De fokker van je teefje kan wellicht helpen in die zoektocht.


Als alles dan uiteindelijk geregeld is, dan kan de dekking plaats vinden. Vaak zijn de eigenaren nog meer opgewonden dan de honden. Het is wel verstandig om het dekproces te volgen maar zeker in het begin is het verstandig de honden even met rust te laten. De honden moeten even aan elkaar wennen, het is ook allemaal nieuw en spannend. Te vaak worden er goedbedoelde aanmoedigingspogingen gedaan die soms een averechts effect hebben. Heel soms is het nodig om de reu iets te helpen maar overdrijf vooral niet. Tijdens de dekking raken de dieren meestal gekoppeld. Als er geen koppeling plaats vindt is de kans op een succesvolle dekking uiterst klein. Vaak stapt de reu wel af maar kan niet weg. Dit is een normaal proces en zelfs een vereiste voor een geslaagde dekking, nu is het wel handig als u in de buurt bent. Als de teef de neiging heeft weg te lopen is dit een zeer onplezierig gevoel voor de reu en kan zelfs schadelijk zijn. Als de dekking toch niet mocht lukken, raadpleeg dan een ervaren fokker of beter nog de dierenarts.

Wees niet te snel met het oordeel dat het dan wel aan de reu of de teef zal liggen. Er zijn vele oorzaken waarom een dekking wel of niet lukt.


Lees alvorens u besluit een nest te gaan fokken aandachtig deze pagina’s over de verschillende aandoeningen binnen het ras en raadpleeg de fokker van je teef. Erfelijke aspecten kunnen soms na vele generaties weer de kop opsteken, verdiept u in de stamboom en achtergrond van uw hond en vraag desnoods hulp hierbij. 


Zie hieronder checklisten voor eerste nest en benodigdheden