Rasstandaard

FCI-classificatie : 5e groep - Spitz en primitieve soorten 6e sectie primitieve soorten.


Algemene beschrijving:

Goed uitgebalanceerd, licht gebouwd, hoogbenig, met een elegante aristocratische uitstraling, alert en intelligent dier. Het hoofd met puntige, rechtopstaande oren, in een bewaakte staat, het voorhoofd is bedekt met fijne rimpels, de nek is hoog en sierlijk gebogen, de diepe, niet brede borst gaat soepel over in een opgetrokken buik, de staart is gedraaid in een strakke ring - dit alles creëert een beeld van een hond zo elegant als een gazelle.


Het hoofd:

De schedel is plat, van gemiddelde breedte; het hoofd is prachtig gedraaid en loopt taps toe naar de neus; voet matig uitgedrukt. De lengte van de schedel is iets groter dan de lengte van de snuit. De zijlijnen van de schedel lopen gelijkmatig naar de neus toe. Jukbeenderen zijn plat. Als ze op hun hoede zijn, verschijnen er talloze fijne rimpels op het voorhoofd die langs de zijkanten van het hoofd lopen, maar ze mogen het hoofd geen vocht geven. De rimpels zijn vooral uitgesproken bij puppy's.

Tegen een donkere achtergrond zoals zwart/witte of tricolor Basenji’s vallen de rimpels minder op. Zwarte neus is wenselijk.

Bijten, tanden:

De kaken zijn sterk, de snijtanden zijn gerangschikt in een liniaal, de beet is perfect, compleet schaargebit, dat wil zeggen dat de voorvlakken van de snijtanden van de onderkaak grenzen aan het achteroppervlak van de snijtanden van de bovenkaak. De opstelling van tanden in de kaken is verticaal.

De ogen:

Donkere, amandelvormige, schuin geplaatste, voorzichtige, mysterieuze

en expressieve uitstraling.

De oren:

Klein, rechtopstaand, stekelig, licht hellend naar voren, met een sierlijke

structuur, hoog geplaatst, de punt van het oor bevindt zich dichter bij het

midden van de schedel dan de buitenste oorbasis.

Nek:

Sterk, maar niet dik, lang genoeg, het nekvel is convex; de nek zet iets uit

naar de basis, sierlijk buigend en benadrukt het nekvel. Dankzij zijn hoge

hals draagt ​​de hond trots zijn hoofd.

Lichaam:

Moet in balans zijn met een korte, rechte rug. De borst is ovaal, ruim, de ribben zijn vrij bol. De borst is diep, de onderrug is kort, de buik is strak.


De staart:

De billen zijn hoog geplaatst en steken sterk uit tot voorbij de wortellijn van de staart, wat de indruk wekt van overontwikkelde heupen. De staart is gedraaid in een ring (in een of dubbele ring) boven de rug en tegen het dijbeen gedrukt.

Voorpoten:

De schouderbladen zijn schuin, gespierd, maar niet belast. De ellebogen zijn strak naar achteren gericht. Van voren gezien mogen de ellebogen niet naar buiten of naar binnen worden gedraaid. Het moet de indruk wekken van een front van gemiddelde breedte. De ruggengraat van de voorpoten is verfijnd, met zeer lange onderarmen. De middenhandsbeentje is lang, recht en flexibel.


Achterpoten:

Sterk en gespierd; de spronggewrichten zijn neergelaten, niet dicht bij elkaar of naar

buiten gedraaid; benen zijn lang; kniehoeken zijn matig.


Poten:

Klein, ovaal en compact, met gebogen vingers, de kussens zijn dik, de nagels zijn kort.


Beweging:

Eenvoudig, stap snel, meedogenloos, lang, ritmisch.

Vacht:

Kort, glanzend, grenzend aan het lichaam. Het haar is erg dun en zacht.

Er is geen ondervacht.


Kleuren:

Zuiver zwart en wit, rood-wit, zwart-wit met bruin (bruin en een masker de kleur van de

zaden van een meloen), zwart, bruin-wit, tijgerzwarte strepen op een rode achtergrond,

en hoe duidelijker de strepen, hoe beter.


De hond moet verplicht wit hebben op de tenen, borst en staartpunt. Witte ledematen, wit aftekening op het hoofd en witte kraag zijn optioneel. Wit mag echter nooit de primaire kleur van de hond zijn.


De schofthoogte vande Basenji ligt tussen de 40 cm (teven) en 43 cm (reuen). Het gewicht varieert van 9 kilo (teven) tot 11 kilo (reuen). Zij kunnen een leeftijd van 13-15 jaar makkelijk halen.


Nadelen:

Elke kleine afwijking van de standaard wordt als een nadeel beschouwd en wordt strikt geëvalueerd in overeenstemming met de mate van manifestatie en materialiteit.

Mannetjes moeten twee normaal ontwikkelde testikels hebben die volledig in het scrotum zijn ingedaald.